Barcelona

Som de fleste garantert har fått med seg, håper jeg i det minste, så har det vært nok et terrorangrep for noen dager siden. Det i seg selv er helt forferdelig! Det har dessverre skjedd flere steder den siste tiden, de siste årene, men det er først denne gangen at jeg virkelig følte det på meg. Jeg var jo i Barcelona for noen uker siden. Og jeg har vært i denne byen før, mange ganger. Derfor føler jeg det helt annerledes nå enn da det var i for eksempel Manchester, selv om det naturligvis er like fælt. Men denne gangen var det altså i Barcelona, en by jeg har tilbrakt tid i gjennom mange år. Jeg føler nesten er nærhet til denne vakre byen. Og derfor føles dette så nært, så sårt og uvirkelig.

Rett før vi dro til Barcelona i juni sa jeg til Johan at jeg var litt redd. “Hva om det er noen som kjører inn i en folkemengde her og?” Jeg nevnte til og med at La Rambla hadde vært det perfekte stedet for terrorister, fordi det alltid er så fullt. Venninner, mamma og Johan sa at jeg ikke skulle være nervøs. Fordi selv om Barcelona er en storby måtte det ikke skje der! Det var visst veldig lite sannsynlig. Da vi gikk i gatene sa jeg til Johan “Hvis en varebil kommer kjørende bak oss nå, tror du vi rekker å løpe til siden? Og hvorfor løper man ikke bare til siden når man ser den?”, vi diskuterte hvordan dette hadde blitt og hvor vanskelig det ville vært å gjøre det når man har panikk. Alt dette tenkte jeg så mye på både før, under og etter reisen vår til denne byen. Og jeg er så utrolig takknemlig for at jeg tok feil av tiden. Selv om jeg gjerne… selv om alle gjerne skulle vært foruten. Jeg ble oppriktig lei meg, på en helt annen måte enn ved tidligere terrorangrep, på grunn av dette. Jeg vet ikke helt hvor jeg ville med dette innlegget, men jeg måtte bare skrive ned noen tanker og ord. Jeg sender varme tanker og følelser ned til Barcelona og til alle som er berørt av dette. Ta vare på hverandre!

Økonomitips til studenten!

Hei dere! Rundt denne tiden starter skolen for veldig mange. Jeg vet at grunnskolen i år hadde den tidligste oppstartsdatoen på veldig lenge. Men jeg har også mange venner som studerer som starter allerede denne uken. Og for dere som begynner å studere nå er det jo mest sannsynlig fadderuke, som er en rimelig kul uke med masse gøy og festligheter. Selv har vi en studiestartfestival hvert år, som også starter denne uken. Selv starter ikke skolen for meg før 28, men jeg føler like vel at hverdagen kommer smygende på. Og med hverdag kommer ansvar nok en gang høyt på prioriteringslista. Ansvar på forskjellig plan, som for eksempel jobb, lesing, man må stå opp tidlig… og man må være økonomisk.

Økonomi er noe som en hver student bør ha litt styring på, fordi vi får ikke all verdens av støtte og må ofte betale dyre summer for å bo et sted i nærheten av skolen vi går på. Noen studenter har heller ikke jobb, og må derfor klare seg på lønningene fra det de tjente i sommerferien. Selv jobber jeg ved siden av, noe som gjør at jeg selvsagt har litt friere økonomi. Men det har ikke alltid vært sånn. Før jeg flyttet sammen med Johan bodde jeg i en veldig dyr leilighet i Tønsberg. Heldigvis fikk jeg hjelp av mamma og pappa med noen kroner i måneden, men etter de pengene kom inn hadde jeg fremdeles en normal høy husleie på omtrent 5000 kr. Derfor måtte jeg også passe på hva jeg disponerte pengene til. Jeg har heldigvis alltid vært veldig flink med penger. Jeg har helt siden jeg var liten blitt fortalt at det alltid er lurt å ha litt penger til overs, i tilfelle jeg en gang ønsker meg eller trenger noe! Men alle er jo ikke som meg, hehe dessverre!! Derfor tenkte jeg at det nå rundt studiestart kunne være smart å gi bort noen av mine enkle tips til en bedre økonomi som student! 

 Processed with VSCO with s1 preset

 1. Før et personlig regnskap
  Dette kan du enkelt sette opp på Exel. Mitt eget regnskap inneholder første alle inntekter jeg har i løpet av en måned (lønn, stipend osv), i tillegg til det jeg hadde igjen på brukskonto fra forrige måned. Dette blir altså “det jeg starter med”, videre fortsetter jeg med hva jeg bruker penger på. En kolonne for “regninger”, en for “Transport”, “Mat”, “Annet” (som vil si shopping) og en for hva jeg sparer i løpet av en måned. Dette trekker jeg da fra “det jeg starter med” eller det man har på konto på startdatoen da. Jeg har laget en mal som dere kan laste ned HER. Det jeg pleier å gjøre i tillegg er å skrive opp ved siden av tallene hva jeg har kjøpt, dette gjør at jeg får litt bedre oversikt. 
 2. Ha en egen regningskonto
  Dette har jeg seff selv, og den brukes flittig. Her blir alle regningene mine trukket fra. Og hver gang jeg får inn penger på brukskonto, enten fra stipend eller lønn eller what not, så setter jeg inn ekstra penger her. Det gjør at jeg alltid ligger litt foran utgiftene, som gir meg en generelt større økonomisk frihet på brukskontoen. En måned får man kanskje ikke inn så mye penger (for eksempel i JULI UTEN STIPEND), og da kommer de ekstra pengene på denne kontoen sykt godt med.  Processed with VSCO with s1 preset
 3. Ligg alltid foran utgiftene
  Dette sa jeg jo litt om i punktet over. Men det er noe i det. Jeg ligger alltid noen måneder frem på husleia, bare sånn i tilfelle. Når jeg for eksempel plutselig støter på problemet med økonomien til julegaver (haha) i desember, så er det null stress! Fordi jeg betaler jo bare regningene med de tusenlappene på regningskontoen… og i januar kan jeg jo fylle den opp igjen med storstipendet! Noe som fører til neste punkt:
 4. SPAR STORSTIPENDET
  Hvert halvår får vi studenter et stort stipend til skolestart. Dette skal så klart gå til innkjøp av skoleting… Men noe annet som kan være lurt å bruke noe av dette til, mtp at du ikke bruker 20k på bøker, er å legge inn kanskje en eller to måneder med regninger på den kontoen jeg skrev om for to punkter siden. Da ligger du godt foran, og har dermed litt mer frihet senere i høst. Jeg har for eksempel spart faktisk 17k(!!!) av dette fordelt på forskjellige kontoer, hvor BSU og regningskonto er to av dem. Så et tips inni et annet tips er: Fyll opp litt av BSU-kontoen med dette stipendet. 
 5. Ha et matbudsjett
  Er det noe man legger merke til når man flytter ut så er det hvor mye penger det kan gå på mat. Og jeg sier kan fordi det ikke alltid må bli så dyrt. Hvis man ikke har et budsjett (eller fører regnskap) kan matforbruket bli høyt. Plutselig er alle pengene borte, også skjønner du ikke hvorfor? Men så er det fordi du handler det du får lyst på på kiwi hver dag. Sett derfor opp et budsjett. Vær realistisk, men også vær streng. Jeg hadde selv 1500 som budsjett da jeg bodde alene, og da levde jeg godt fordi jeg var forsiktig med hva jeg kjøpte. Men det kommer jeg tilbake til i et annet punkt. 
 6. Tenk over hvor du handler mat
  Ganske åpenbart kanskje… Men dessverre er det mange som går til meny fordi det er nærmere, selv om osten og melka koster flere kroner mer. Der og da føles det kanskje greit… Men over all er det faktisk sykt stor forskjell. Handle derfor på kiwi eller rema1000. Disse er desidert billigst. 
 7. Frys ned brødet
  Nok et åpenbart punkt muligens. Men dessverre ikke for alle! Dette gjør at brødet holder lenger, og derfor kaster du ikke gammelt brød som har ligget på benken lenge. Til og med når vi er to stykker som spiser brød fryser vi det ned. Og apropos brød! Det er faktisk skikkelig stor forskjell på prisene. Det billigste er naturligvis kneipp, men et annet alternativ er “Hverdagsgrovt” fra Kiwi til 17 kr. Bare hyggelig.
 8. Aldri gå i kredittfella 
  Uansett hvor mye det frister, så frister det forhåpentligvis mer å kunne bruke pengene du tjener inn på koselige cafebesøk eller en ny genser istedenfor å betale ned kredittgjelda di i det stipendet kommer inn. Kredittkort er skummelt. Det ene fører til det andre, og vips så kan jeg se deg på neste sesong av luksusfellen. Så klart kan man alltid si “Ja men jeg betaler det jo inn før rentene kommer bla bla bla…”, men hvis du må dette hver gang du får lønn blir det jo bare en evig runde. Hva med å heller kjøpe det du ønsker deg så syyyykt mye når du endelig får lønn, og ikke bruke penger du egentlig ikke har ennå. Og har du allerede gått i kredittfella? Ja, da vil jeg anbefale å komme deg ut av den evige runddansen. 
 9. Kjør kollektivt
  Hyklersk som jeg er eier jeg jo en bil selv, men det er fordi jeg nå har en leilighet som tillater det økonomisk. Da jeg bodde alene i Tønsberg hadde jeg ikke sjans til dette. Eller, jeg kunne jo sikkert klart meg. Men det er desidert best å satse på månedskort på bussen og å gå dit du skal ellers. I Vestfold koster månedskort for ung-voksen 450 kr. Dette er betalt etter en uke med busskjøring. Og seff betaler du dette med regningskontoen din 😉 Da føles det nesten ut som det er gratis.
 10. Ikke bruk opp sparekontoen din, og spar opp penger på den
  Og husk å spare på den også. Min sparekonto har ALDRI vært tom. Og det er fordi hver gang jeg bruker litt penger derfra, så tar jeg det som et lån fra meg selv. Jeg setter derfor av penger hver måned på denne kontoen. Moren min har alltid lært meg at en sparekonto kommer godt med en gang i ny og ne. Da jeg skulle kjøpe bil for eksempel, eller den nye sofaen jeg kjøpte forrige måned. En sparekonto skal ikke være en sparing til en ferie eller en dyr veske, det skal være sparing til fremtiden. 
 11. Ikke shopp
  Åja du trenger den genseren? Vet du hva annet du trenger??? Penger til strømregningen og MAT! Okei, jeg er litt skyldig her selv. Shopping er seriøst en av mine svakheter. Dette er, eller var, vel og merke delvis fordi jeg jobbet på bikbok. Da hadde jeg for det første et rabattkort som ga meg -40% på mange butikker, i tillegg ble jeg så fristet til å kjøpe det nye vi fikk inn. Jeg håper at dette blir bedre fra nå av. Men ja, selvfølgelig skal du unne deg noe. Og noen ganger trenger man faktisk den nye genseren. Men hvis du klager på at du har dårlig råd, for å så gå på H&M for å kjøpe deg en ny ullgenser som du har 2 like av fra før av… Ja, da bør du ta deg sammen. 
 12. Slutt å snuse
  Simple as that. Ikke mer å si. De 2000 kr ser mye bedre ut på BSU enn under leppa di uansett!

 Processed with VSCO with s1 preset

Jeg har nok flere tips å komme med, men jeg må nesten bare skrive på de etter hvert. Fordi akkurat nå sitter jeg helt fast. Jeg håper uansett at noen av disse (forhåpentligvis alle) tipsene hjalp deg en del. Dette er heller ikke vanskelig! Tro meg. Jeg har levd, og lever delvis sånn ennå, og jeg har seriøst råd til alt jeg vil. Vil jeg på byen to ganger på en uke? Ja, da gjør jeg det. Det handler om prioriteringer. 

Ny veske – spise brød frem til stipend?

ENDELIG ER DU MIN!

De som kjenner meg vet veldig godt hvor høyt jeg verdsetter vesker, og spesielt fine, nydelige kunstverk som mulberryvesker. Jeg er fra før av stolt eier av den utrolige bayswateren i fargen oak, som dere kanskje har sett bilder av her på bloggen. Denne bruker jeg til hverdags og når jeg skal ha med litt ekstra rundt om kring. Den ønsket jeg meg faktisk i mange år før jeg endelig fikk den i bursdagsgave da jeg fylte 20 år. Dette er altså litt over to år siden. Ikke at det er så lang tid, jeg skal tross alt ha den resten av livet! Men jeg har i lang tid nå ønsket et nytt tilskudd til partyveske/selskapsveske-samlinga mi. Jeg kjøpte en billig variant av den lille sorte i fjor fra Tiger og sweden, men den ble så lite brukt fordi jeg alltid synes de andre jeg hadde var finere! Også var det bare en kompromiss for at jeg ikke tok meg råd til denne i fjor, selv om jeg i bunn og grunn egentlig har ønsket meg denne i kjempelang tid! Derfor endte jeg med å selge Tiger-veska nå nylig for å kunne begynne oppsparing til denne skjønnheten som jeg tok med meg hjem i dag. Så nå er jeg stolt eier av begge de mest klassiske veskene fra mulberry. Så utrolig heldig jeg er!

Jeg vurderte lenge å kjøpe den som er en størrelse større. Da skulle jeg kjøpt den brukt vel og merke, for den er virkelig alt to dyr for meg nå. Men da jeg dro til en forhandler her om dagen for å prøve ut de forskjellige modellene fant jeg ut at smallen (den mellomste størrelsen) ble for stor for mitt bruk. Det ble nesten mer en hverdagsveske fremfor en partyveske. I tillegg, etter å ha sett på utallige brukte vesker, har jeg skjønt at den størrelsen faktisk forfaller en del i utseende etter en stund. Den blir liksom så flat! Det er jeg ikke interessert i. Minien, som er størrelsen jeg endte opp med, var derimot mye større enn det jeg faktisk først hadde trodd. Den rommer faktisk utrolig mye mer enn hva jeg hadde trodd. Jeg får plass til alt jeg skal ha med på byen og litt til. Og den holder seg bedre i formen. Helt perfekt spør du meg!

Grunnen til at jeg valgte å kjøpe den nå var det flere grunner til. For det første fortjente jeg den nå! Det synes jeg, moren min og til og med moren til Johan. Jeg har tross alt ønsket meg den lenge, og vurdert det sterkt i hele sommer. Etter jeg fikk b på bachelor ville jeg gi meg den selg i gave, men så ventet jeg med det. Så kom bursdagen min, og da tenkte jeg å gi meg den i bursdagsgave til meg selv. Blant annet fordi jeg fikk så mye penger til bursdagen min. Men så ventet jeg bare litt til, fordi jeg følte liksom aldri at det var riktig å prioritere pengen til det. Men etter jeg var i sykkelulykke forrige mandag følte jeg at det var riktig. fortjener jeg å gi meg selv noe jeg har ønsket meg. Derfor ble dette er bachelorgave, bursdagsgave og sykegave/"jeg-synes-synd-på-meg-selv-gave" i ett. Da er dette kjøpet rettferdiggjort mener nå jeg… og mange andre.

Jeg var faktisk i Oslo i går med mamma egentlig for å kjøpe den da. Men de hadde den ikke inne, fordi den skal slutte å produseres. Derfor er den også veldig vanskelig å få tak i nå, fordi mange butikker ikke får inn noe mer og er utsolgt. Derfor dro jeg tomhendt hjem i går, men bestemte meg egentlig for å kjøpe den her i Sandefjord. Men her hadde de den heller ikke inne, og de visste ikke når de fikk den inn heller. Derfor skulle jeg liksom bare kikke innom Betty Blue i Tønsberg i dag… hehe og der hadde de den visst inne! EN igjen. Og da måtte jeg jo bare slå til. Jeg ville jo ikke risikere at den ble utsolgt i Sandefjord før jeg rakk å komme meg dit etter de hadde fått den inn igjen, og at de da kanskje også hadde vært utsolgt i Tønsberg. Det hadde vært krise. Haha. Så da ble denne skatten med hjem i dag! Men usj, med en bismak. Jeg liker dessverre ikke selve butikken i Tønsberg, fordi jeg finner atmosfæren litt … krenkende? Så hvis noen av dere som jobber på Betty Blue ser dette: det var ikke på grunn av servicen at jeg kjøpte meg ny veske i dag. :))) #itsalllove

Jeg elsker den masse, og er kjempefornøyd. Det blir så gøy når jeg endelig kan være litt på farten igjen! Da får jeg brukt den masse… og ikke minst på byen en kommende helg. Sååå får jeg bare spise brødskiver og drikke vann frem til stipendet endelig kommer inn, haha!

New in: er du for kul til å overleve?

Som dere kanskje har fått med dere nå så hadde jeg et uhell på sykkelen på mandag. Det høres kanskje ut som jeg bare fikk noen skrubbsår og litt vondt i hodet… men sannheten er dessverre en helt annen! Det resulterte nemlig i at jeg nå er på min femte dag med krykker og hjernerystelse. Et annet resultat av dette veltet, eller ulykken som det også ble kalt i avisen, var en knust hjelm. Derfor måtte jeg jo kjøpe ny! Fordi, selv om jeg kanskje droppet hjelmen på vei til butikken og på ellers andre småturer med sykkelen, så skal jeg i hvert fall nå ALDRI sette meg på sykkelen uten. Denne dingsen, som tydeligvis noen er for kul for, reddet nemlig mest sannsynlig livet mitt på mandag. Det kan man bare se på skadene den fikk. Den er altså ikke til å bruke lenger. Derfor måtte jeg ha ny. Og selvfølgelig ble den rosa!

Det trenger ikke være dyrt å overleve heller. Denne er fra g-sport og koster 499,-.

Og sjekk! Den lyser til og med bak. Haha. Sykt tøft.

Noe annet jeg vil med dette innlegget er å komme med en oppfordring. Jeg håper dere alle skjønner hvor viktig det er med hjelm. Jeg visste det før, men må innrømme at jeg noen ganger tenkte mer på håret enn på hvor viktig det er. Dessverre måtte en ulykke til for at jeg skulle virkelig forstå alvoret. Tenk bare hvor hardt det gikk for seg, til tross for at jeg HELDIGVIS var smart nok til å bruke hjelm.

Uheldigvis vet jeg at, kanskje spesielt unge, ofte synes det er ukult å bruke hjelm. Men… hvem er egentlig for kul til å overleve? Fordi du kan faktisk velte på sykkelen når som helst, og du må ikke ha stor fart for at det skal gå dårlig. Det kan skje på vei til skolen, butikken, eller på en treningstur som jeg var på. Det er IKKE ukult med hjelm. det som er ukult er å havne i rullestol resten av livet eller feire 18 årsdagen på kirkegården. Nå var jeg veldig streng her, men det kan faktisk ende med dette… og det tror jeg ingen vil! jeg klarer nesten ikke få frem hvor sykt viktig dett år er for meg å få frem! Men det kan altså være livsviktig for akkurat deg eller noen du er glad i.

Bruk sykkelhjelm, alltid!